Personliga brev mall

När man ska skriva ett personligt brev att lägga till sitt CV så kan det vara klokt att fundera lite på hur den blivande arbetsgivaren tänker. Många gånger så stirrar man sig blind på sig själv och allt man har uträttat och vill, hellre än att fundera på vad arbetsplatsen faktiskt har behov av. Det bästa tipset för ett lyckat personligt brev är därför att du tar dig en stund till att se lite närmre på det jobb som du söker. Tänk på saker som:

  • Vilka kunskaper har de behov av?
  • Är det en fördel om du bor nära arbetsplatsen?
  • Är man ute efter en drivkraft eller en legoarbetare?
  • Vilken typ av person är man ute efter?

Om du tycker att du passar bra in på den beskrivning som företaget som söker en ny medarbetare ger så gäller det att du visar dem detta. Du kan använda dig av en enkel personligt brev mall där du får rubriker som anger var du ska lägga in din adress, företagets adress samt var du ska skriva om dig själv och hur du kommer att klara av jobbet som erbjuds. Du kan följa mallen men tänk hela tiden på vad arbetsgivaren letar efter så att dina svar är relevanta. Om det till exempel är så att man letar specifikt efter en person som kan Excel så är det detta som du ska prata om och inte hur du kan alla Adobes mediaprodukter även om detta givetvis kan ses som meriterande.

Hur långt ska brevet vara?

Många tror att det är bra att skriva mycket men så är inte fallet. Den som ska läsa ditt personliga brev har med största sannolikhet fått många fler ansökningar och om ditt brev ligger på flera sidor så kan det till och med bli så att det aldrig läses. Se till att ditt personliga brev är kort och att det har en layout som är lätt att följa. Med underrubriker så skapar du luftighet i texten och du gör det också lättare för läsaren att hitta just den bit som han eller hon är intresserad av.

Då du söker jobb utomlands

Om du söker jobb utomlands så ska du tänka på att ditt språk är otroligt avgörande för om du kommer att tas på allvar eller inte. Så är det förstås även i Sverige men då det framgår att du är svensk och att engelska eller ett annat språk inte är ditt modersmål så kommer man kanske att vara lite extra kritiska och syna hur du skriver. Ta hjälp av en person som har språket som modersmål för att se om det som du vill ska framkomma av din text verkligen gör det. På ett annat språk så kan det vara svårare att läsa mellan raderna och det kan leda till att du skriver något som uppfattas helt annorlunda än vad du tror. Se också till att använda en mall för personligt brev på engelska då du söker jobb utomlands så att du följer rätt format.